MAKEYMAKEY – WAT IS HET NUT ERVAN?

Deze vraag heb ik een paar keer gekregen van leerkrachten. Het is allemaal wel leuk maar wat leren de kinderen hier juist van?

img_0275MaKeyMaKey opstarten is zoals een simpel circuit opstarten, je oefent er dus al wat basiselektronica- en fysicavaardigheden mee.

MaKeyMaKey verbindt jou en je computer. Je kan het een ‘concrete gebruikersinterface’ noemen – het geeft een fysieke vorm aan de digitale informatie. MaKeyMaKey zorgt ervoor dat je beter begrijpt hoe je computer werkt en geeft je ook wat inzicht in hoe je computer kan werken. Het moet creativiteit en interesse in het gebruik van computers aanwakkeren, meer dan enkel weten wat je met je toetsenbord kan doen.

In termen van ontwerp en technologie is het een voorbeeld van besturingstechniek. Dit zit al jaren in het curriculum. Ik heb een artikel gevonden van tien jaar geleden dat uitlegt waarom en hoe scholen besturingstechnieken moeten behandelen, en dit standpunt geldt nu nog steeds;

‘Waarom dit op school invoeren?

Omdat het gebruikt wordt in het echte leven. Als de school de kinderen moet helpen voorbereiden op hun volwassen leven moet het onderwijs de veranderende samenleving weerspiegelen. Technologie-onderwijs in het bijzonder moet dus de veranderingen in de technologie weerspiegelen, om de leerlingen te voorzien van relevante ervaring.

Het bevordert zelfontwikkeling en betere vaardigheden. Met geen vaste oplossing voor een bepaald probleem zorgen besturingsactiviteiten er steeds voor dat leerlingen worden betrokken in het oplossen van problemen. Het leren gebruiken van besturingssoftware zorgt voor logisch denken en leert de leerling de basis van computerprogrammeren.’

Je kan MaKeyMaKey gebruiken om een simpel programma te besturen, wat betekent dat je je eigen programma kan schrijven in Scratch en het kan gebruiken met MaKeyMaKey. Hier vind je vele voorbeelden.

MaKeyMaKey heeft ook vele vakoverschrijdende connecties. Zie onze post over hoe je een kartonnen gitaar kan maken, wat kan worden gebruikt in een knutselproject, muzikale compositie, muziek spelen in groep, elektronica en programmeren.

Als we je hebben kunnen overtuigen en je wilt het eens uittesten, kan je MaKeyMaKey kopen bij verschillende onlineleveranciers. Het kost rond de 47 euro. Kijk zeker naar deze tutorial om snel aan de slag te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *