Ohjelmointia NXT-roboteilla: TriBot I

LEGO mindstorms NXT -sarjalla voi rakentaa lukuisia erilaisia robottimalleja ja rajana tämän vanhemman robotiikan rakannussarjan kanssa onkin vain mielikuvitus. Liikkeelle voi lähteä myös malliroboteista ja käyttää apuna ensimmäisen robotin rakentamisessa sarjan mukana tulevia rakennusohjeita. Näillä ohjeilla voi rakentaa neljä erilaista robottimallia, joista jokaisella on omat erityispiirteensä robotin rakenteessa ja toiminnallisuudessa.

Aloitetaan TriBot-nimisellä robotilla.

Tehtävä 1: Rakenna TriBot-robotti ohjeiden mukaan.

 

tribot

Kun robotti on rakennettu valmiiksi, siirrytään toimintojen ohjelmointiin, jota varten voi käyttää tässä esiteltyjä tehtäviä. Tehtävät sisältävät ohjelmoinnin perusrakenteet eli peräkkäisyyden, valinnan ja toiston, ja ne toimivat siten hyvin ohjelmoinnin alkeiden opettelussa robottien avulla. Vaihtoehtona on hyödyntää NXT-G-ohjelmointialustan ohjeita ja edetä ohjelmoinnissa niiden mukaan.

Tehtävä 2: Robotin ominaisuudet

Viimeistään nyt täytyy olla selvillä siitä, mitä ominaisuuksia robotiin tulikaan rakennettua. Sen vuoksi tehdään pikavilkaisu robottiin ennen ohjelmoinnin aloittamista. Tarkasta:

  • moottorit ja niiden kytkennät
  • sensorit ja niiden kytkennät

Ja sitten ohjelmoimaan!

Tehtävä 3: Ohjelmoidaan robottia

Robotin liikkuminen ja äänet ovat usein mielenkiintoisimpia toimintoja alkuvaiheessa, sillä saavathan ne robotin eloon. Siksipä voidaan aloittaa robotin liikkeelle lähdöllä ja sen variaatioilla. Ohjelmoi robotti:

  • kulkemaan eteenpäin ja taaksepäin
  • pysähtymään
  • kääntymään oikealle, vasemmalle sekä kulkemaan ympyrää
  • kulkemaan neliö
  • antamaan pysähtyessään äänimerkin

Perusliikkumiset esittelevät ohjelmoinnin käskyjen luomisen ja peräkkäisyyden. Neliön kulkemisella päästään kiinni toisto-rakenteeseen. Oivalsithan?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *