Netti on pullollaan englanninkielisiä oppaita ja työkaluja ohjelmoinnin opiskeluun, joten keskitymme tällä sivulla suomenkieliseen tarjontaan.

KOODIAAPINEN

Koodiaapinen auttaa peruskoulun opettajia tutustumaan koodaukseen osana koulutyötä.

SCRATCH-KLUBI

Scratch-klubi on CC BY-SA -lisensoitu sivusto, jolla voi opiskella ongelmia ratkaisten itsekseen, parettain tai ryhmissä visuualista ohjelmointikieltä ohjatusti tai omatoimisesti.

KOODI2016

Koodi2016 – ensiapua ohjelmoinnin opettamiseen peruskoulussa. Koodi2016-opas kertoo, mitä ohjelmointi on, miksi se on tärkeää – ja miten sitä voi opettaa peruskoulussa. Oppaan voi ladata ilmaisena näköisversiona alla olevasta linkistä.

KOODAUSTUNTI

Suomennettu versio Hour of Code -sivustosta

KOODIKIRJA

Koodikirjassa kerrotaan koodista ja koodauksesta, mutta pelkästään lukemalla Koodikirjaa et kuitenkaan voi oppia koodaamaan, sillä koodaamaan oppii vain koodaamalla. Koodikirjassa koodausta opetellaankin tekemällä pieniä harjoituksia lukemisen ohessa. Lisäksi kirjassa on kappaleiden lopussa hieman haastavampia harjoituksia, joita tekemällä pääset koodaamaan ihan itse.

HOUR OF CODE

Hour of Code on monivuotinen kansainvälinen opetusalan kampanja, jossa opettajia kannustetaan tarjoamaan oppilailleen yhden tunnin ajan ohjelmointikokemuksia. Sivuston sisältö on saatavilla useilla kielillä. Sivusto sisältää web-välineitä alkeiden harjoitteluun, ohjeita, esimerkkejä sekä opettajille neuvoja ja valmista oppimateriaalia.

INNOKAS-VERKOSTO

Innokas-verkosto järjestää ohjelmointiin ja robotiikkaan liittyvää ohjausta ja koulutusta sekä alueellisia ja valtakunnallisia tapahtumia aikuisille ja lapsille. Koulutus ja ohjaus perustuu yhteistyössä verkoston toimijoiden kanssa kehitettyihin innostaviin ja toiminnallisiin ohjelmoinnin ja robotiikan opetuksen tapoihin.

SCRATCH

Scratch lienee nykyisin laajimmin käytetty visuaalisen ohjelmoinnin harjoitteluympäristö. Se on maksutta saatavilla useimmille tietokonealustoille. Scratchilla on helppo tehdä animaatioita, tarinoita tai yksinkertaisia pelejä. Tuotokset voi jakaa Scratch-sivustolla ja siellä olevia tuotoksia voi itse kopioida ja muunnella erilaisiksi. Tableteilla toimii ScratchJr, joka on yksinkertaistettu versio Scratchista.

SCRATCHJR

Tableteille tehty yksinkertaistettu versio Scratch-ohjelmointiympäristöstä. Soveltuu 5-7-vuotiaille ja toimii iOS- ja Android-alustoilla.

ARDUINO

Arduino on tee-se-itse-sarja ohjelmoitavien laitteiden rakenteluun. Italiasta lähtenyt rakennussarja on maailmalla tunnettu ja siihen saa paljon erilaisia sensoreita ja lisälaitteita, joita voi ohjelmallisesti hallita. Soveltuu rakenteluun, mutta ohjelmointi on aavistuksen haastavaa, koska Arduino-laitteissa on rajallisesti muistia, joten kieletkin ovat karuja.

BEE-BOT

Yksinkertainen ohjelmoitava robotti, joka soveltuu alakoulun ja esiopetuksen tarpeisiin. Innokas-verkoston opettajilla on paljon kokemusta ja neuvoja Bee-Bottien käyttöön.

LINKKI

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitoksen materiaalia eri ohjelmointiympäristöihin (mm. Scratch, Python)

KOODIKERHO

Koodikerho on kerran viikossa järjestettävä koululaisten iltapäiväkerho, jossa lapset oppivat ohjelmoinnin perusteet.

KOODIKUMMIT

Ohjelmistoalan ammattilaiset ja opettajat tuottavat yhdessä avointa oppimateriaalia, eikä vain materiaalia vaan opetettavista aiheista ns opetusreseptit. Lisäksi ICT alan ammattilaisista koostetaan koodikummi verkosto, josta halukas koulu voi pyytää itselleen auttavaa kummia (opettajan tueksi).

KOODIKOULU

Koodikoulussa 4-9-vuotiaat lapset pääsevät tutustumaan ohjelmoinnin alkeisiin. Ohjaajina toimivat ammattikoodaajat.

KÄSITYÖKOULU ROBOTTI

Opetusohjelmamme koostuu viikottaisista lapsille suunnatuista kerhoista sekä erilaisista työpajoista ja leireistä. Ryhmiä löytyy monenikäisille aina esikoululaisista yläkouluikäisiin. Opetuksemme painottuu taiteen ja tieteen rajapintaan ja erityisesti digitaalisiin tekniikoihin, elektroniikkaan, ohjelmointiin ja uusiin tuotantomenetelmiin.