Tuntisuunnitelmia Koodiaapisessa

Koodiaapinen on peruskouluopettajille suunnattu maksuton verkkokurssi ohjelmoinnin opettamisen haltuunottoon. Koodiaapinen sisältää useita eri linjoja ala- ja yläkoulun opettajille, joissa opiskellaan 5-8 moduulin verran a) tietyn lapsille sopivan ohjelmointivälineen käyttöä konkreettisesti, b) automatisointiajattelun käsitteitä ja c) ohjelmoinnin opettamisen pedagogiikkaa, kuten ohjelmointi suomalaisessa opetussuunnitelmassa on mukana.

Etenkin Koodiaapisen alakoulun linjojen moduulit ovat suoraan käytettävissä peruskouluopetuksessa tuntisuunnitelman pohjana, jossa oppilaat oppivat välineen käyttöä ja automatisointiajattelua.

Tässä joitain esimerkkejä:

Alkuopetuksen ScratchJr-linja, 3. oppitunti

img_7221

Yritä selviytyä mahdollisimman lyhyillä koodeilla!

Koodaustehtävä 8

Koodaa kissat ( tai muut hahmot) kohtaamaan toisensa ja kohdattaessa tervehtimään toisiaan.

Koodaustehtävä 9

Koodaa kissat/hahmot jatkamaan edellisen tehtävän liikettä loputtomiin, kunnes kosketat jompaa kumpaa hahmoa ja sen liike pysähtyy.

Vapaaehtoinen, luova Koodaustehtävä

Keksi joku tehtävä, joka liittyy nyt opittavaan asiaan työssäsi. Käytä koodissasi ehto- ja toistolausetta sekä silmukkaa.

Alakoulun Scratch-linja, 4. haaste

Klikkaa kuvaa, niin pääset Scratch-ympäristöön kokeilemaan haastetta. Scratch-linjassa on pedagogisena mallina pelaajaoppiminen, jossa oppilaat saavat haasteen, mutta eivät ohjeita tai mallivastauksia. Pelaajaoppiminen kannustaa selvittämään ja yrittämään itsenäisesti.

Lisää Koodiaapisen haasteita ja tuntisuunnitelmia on Koodiaapisen kirjastossa.

ttoikkanen

View my other posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *