GROEPEREN, SORTEREN EN STRUCTUREREN 3

11.overzicht

 

Dit is het laatste deel van een reeks opdrachten die leerlingen inzicht helpt krijgen in het groeperen, sorteren en structureren van gegevens. – concepten die hen zal helpen bij het coderen.  Ze leren ook werken met ‘EN’, ‘NIET’, ‘OF’ en introduceert concepten zoals variabele en het benoemen van sets

 

 

2.doel

Leerlingen begrijpen dat dingen deel kunnen uitmaken van een verzameling die zelf ook weer deel uitmaakt van een andere verzameling.

Tijdens deze opdracht proberen we aan te tonen hoe inbedden of ‘embedded’ werkt.

Een ingebedde verzameling is een verder classificatie binnen een bestaande verzameling. Bijvoorbeeld bij een verzameling boeken (fictie, non-fictie) kan in de verzamelingen fictie een nieuwe onderverdeling gemaakt worden (sciencefiction, fantasie, roman, enz.)

Om deze onderverdeling te maken plaats je een verzameling binnen een andere verzameling. Deze verzameling heeft dan zijn eigen eigenschappen en de eigenschappen van de bovenliggende verzamelingen.

3.benodigdheden

1

 4.activiteiten

Net als bij het eerste gebruik van het venendiagram, probeer de leerlingen uit te laten leggen wat de betekenis van een verzameling binnen een verzameling zou kunnen zijn.

2

Op dit moment leerlingen al vertrouwd moeten zijn met ‘EN”, ‘NIET’ en ‘OF’ functies en zouden geen probleem mogen hebben om de samenhang van de verzamelingen in te zien?

Ingebedde verzamelingen kunnen ook deel uitmaken van een venndiagram.

3

Herhaal de ‘vertel’, ‘laat zien’ en ‘los op’ opdrachten uit de vorige lesdelen tot de leerlingen het concept door hebben.

Gevorderde diagrammen om uit te proberen

Je kan verder experimenteren met verschillende mogelijkheden.

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *